Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ (2009)


Το ελληνικό ‘μεγαλείο’ δεν έχει τελειωμό. Ακόμα μια λαμπρή πτυχή της ιστορίας του λαού που όπως ισχυρίζεται είναι απόγονος του λαού που γέννησε τη Δημοκρατία. Ο Εμφύλιος. Ο Βούλγαρης περιγράφει τις ανθρώπινες ιστορίες των τελευταίων μηνών του πολέμου επικεντρώνοντας σε δύο αδέρφια που πολεμούν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η ταινία αποφεύγει να είναι μελοδραματική ευτυχώς, όμως μαζί αποφεύγει να είναι και - έστω και λίγο - πολιτική. Η πολιτική προφανώς θυσιάστηκε στην ανάγκη της επιβεβλημένης(;) ‘ουδετερότητας’. Τεχνικά η ταινία είναι πολύ όμορφη, γυρισμένη στον Γράμμο, με πολύ ωραία μουσική επένδυση (Αγγελάκας). Ουσιαστικά, περνάει στο θεατή την εντύπωση ότι μέσα στο παραδεισένιο τοπίο, ο πόλεμος είναι μάταιος κάι παράλογος. Δεύτερη καλύτερη ελληνική παραγωγή φέτος μετά τον απίστευτο 'Κυνόδοντα'.


Και δύο πραγματάκια ακόμα. Πρώτον. Πολλοί συγχέουν τον Βούλγαρη με την απάτη τον Αγγελόπουλο. Και την ‘Ψυχή Βαθειά’ με το ‘Λιβάδι Που Δακρύζει’, ίσως γιατί είναι γυρισμένα και τα δύο στη Δυτική Μακεδονία, ίσως γιατί οι φωτογραφίες των γυρισμάτων δείχνουν κουστούμια εποχής. Και μένουν με την εντύπωση ότι η ‘Ψυχή’ είναι αργή και βαρετή. Λάθος. Αν και πλέον των δύο ωρών η ταινία βλέπεται μια χαρά. Ο Αγγελόπουλος όχι. Ποτέ του δεν βλεπότανε. Και το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση του νεκρού γενικά (και κατ’ επέκταση γιατί ταιριάζει) από εμφύλιο σπαραγμό στα Βαλκάνια. Το μοιρολόι, η σύνδεση με τη φύση, οι σπονδές, όλα είναι απίστευτα πανομοιότυπα σε ‘Ψυχή Βαθιά’ και στο ‘Underground’ του Κουστουρίτσα. Δυστυχώς μόνο ο πολιτισμός μας ενώνει ως Βαλκάνια, έχουμε βρει πολλές άλλες μαλακίες να μας κρατάνε χωρισμένους.

Υ.Γ. Διεφθαρμένοι εφοριακοί συλλαμβάνονται, λαμόγια πολιτικοί παραδέχονται μίζες, στο Βατοπέδι έγινε πάρτι των εν χριστώ αδερφών με τα αγροτεμάχια και τη κυβέρνηση του εξαφανισμένου, ο Κορκονέας αποφυλακίζεται και ίσως αυτή να είναι η χειρότερη καταδίκη του, το ΔΝΤ ζητά νταβατζιλίκι νέα μέτρα ή δε ζητά και ο Λοβέρδος λέει ψέματα, η Ντούβλη βγάζει 2ο dvd και τρίτο και τέταρτο και γιατί όχι, ο με λίφτινγκ Αλκαίος είναι στον τελικό, ο φοροφυγάς Βοσκόπουλος έπαθε μάλλον έμφραγμα, καθυστερημένοι και τσουτσέκια δημάρχων κινητοποιούνται για τον Καλλικράτη, άλλοι πιο μαλάκες καλούν 1η Ιούνη να μαζέψουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες. Αυτές είναι οι ειδήσεις και οι ‘ειδήσεις’ (σχεδόν) μιας μόνο μέρας. Σε μια χώρα που δεν πλήττεις αν μη τι άλλο. Και καλείται ο πολίτης μαζί με τα προβλήματά του και το σύνολο της υπόλοιπης υπερπληροφόρησης γύρω του να ανακαλύψει, να αξιολογήσει, να φιλτράρει τα σημαντικά! Γελάσαμε και σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου