Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

AVATAR (2009)



Είπα να παρατήσω τις εξελίξεις για κανένα τρίωρο και να χωθώ σε παράλληλο σύμπαν. Ψεύτικο και γαλάζιο. Όπως είναι το ελληνικό, αλλά αυτά στο υστερόγραφο. Μούφα η οσκαρική ταινία. Εφέ, εντυπωσιακά εφέ, πιο εντυπωσιακά εφέ και στόρι μηδέν. Περισσότερο θυμίζει ντέμο που προβάλλεται σε εκθέσεις τηλεοράσεων 150 ιντσών με τον τίτλο ‘Η Νέα Εμπειρία Στο Σαλόνι Σας’. Και άντε το 3D το καταλαβαίνω, τον Κάμερον που ήθελε να το γυρίσει 10 χρόνια επίσης, όμως για πιο λόγο πρέπει να διεκδικεί όσκαρ καλύτερης ταινίας; Ας του δώσουν το όσκαρ των εφέ για μια δεκαετία να ησυχάσουμε. Ή κανένα νέο όσκαρ υπολογιστών. Το οικολογικό μηνυματάκι επίσης είναι όλα τα λεφτά. Μάλλον ως και ο Κάμερον είπε ‘κάνα δις κόσμος θα το δει, όλοι θα με βρίζουν, ας βάλω ένα επιστροφή στη φύση’. Δεν μένει κάτι εκτός των εφέ επαναλαμβάνω, για τελευταία φορά.



Υ.Γ.1 Το ψεύτικο γαλανόλευκο όλων των ετών της μεταπολίτευσης σε μία ημέρα. Τη σημερινή. Με ένα χώρο, τον αντιεξουσιαστικό, αλλοτριωμένο από άτομα – υποστηρικτές της αλόγιστης και άσκοπης βίας. Με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που μας ανακοίνωσαν τη λύπη τους φροντίζοντας να επιτεθούν στα υπόλοιπα κόμματα, πρώτα στη βουλή και μετά στα δελτία των οκτώ. Με τους δημοσιογράφους που άφησαν την - αδικαιολόγητη όπως και σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση - απεργία τους για να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το αίμα που καθημερινά ζητούν και να μας γεμίσουν ενοχικά σύνδρομα που απεργήσαμε και διαδηλώσαμε. Με τις μεγάλες και μικρές δυνάμεις του εξωτερικού να αντιδρούν ανάλογα με την κοντόφθαλμη πολιτική της τσέπης τους, είτε ‘έχοντας ανησυχία’, είτε εκδίδοντας ταξιδιωτικές οδηγίες. Με τους μπάτσους που έπνιξαν πόλεις ολόκληρες στα χημικά από νωρίς για να ελέγξουν τις μέχρι τότε ειρηνικές πορείες, έδειρε και συνέλαβε όποιον να ‘ναι . Με την ανύπαρκτη πυροσβεστική που δεν έφτασε ποτέ, λες και η τράπεζα στη Σταδίου δεν αποτελεί στόχο, ενώ η πορεία θα περάσει από μπροστά. Με τον επιτυχημένο και λαοπρόβλητο ‘μεσσία’ επιχειρηματία που αφού εκβιάζει τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν, τους κλειδώνει για να τους ‘προστατέψει’, έχοντας φροντίσει η επιχείρησή του να μη διαθέτει πυρασφάλεια και να είναι σε παμπάλαιο διατηρητέο κτίριο χωρίς έξοδο κινδύνου. Και μετά να τα ρίχνει και στο κακό κράτος. Τι θα του κάνεις ρε μπάσταρδο κράτος, έλεγχο, τι θες, να πάρει την τράπεζά του και να φύγει μαζί με τα αεροπλάνα του ; Όχι κύριοι. Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν πέθανε σήμερα, όπως μας έχετε πρήξει τα αρχίδια από τις πέντε το απόγευμα και μετά. Δεν μπορεί να πεθάνει κάτι που πρακτικά ποτέ δεν υπήρχε.

Υ.Γ.2 ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να αμαυρώσει τις σημερινές ειρηνικές κινητοποιήσεις και την συμμετοχή στην απεργία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, γιατί δεν έχει άμεση σχέση με αυτές. Το τραγικό περιστατικό δεν αποτελεί αιτία, αφορμή ή συνέπειά τους. Αυτές οι κινητοποιήσεις όμως αμαυρώνουν τις προθέσεις τους, για αυτό και οι μηχανισμοί τους από το απόγευμα και μετά πήραν μπρος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου