Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

DOUBT (2008)



Από την μία θεατρικό έργο που έχει βραβευτεί. Από τη άλλη, γνωστοί και καλοί ηθοποιοί. Από την τρίτη(?) κεντρικό θέμα που καίει. Αν έχεις όλα αυτά πώς μπορείς να κάνεις μια ταινία που είναι μέτρια; Κι όμως να που γίνεται. Υπόθεση. Ηγουμένη καθολικού σχολείου, πληροφορείται ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιερέας αποπλάνησε έναν έγχρωμο μαθητή. Το ψάχνει λοιπόν. Είναι βάσιμες οι κατηγορίες της ή απλώς προσπαθεί να σπιλώσει το όνομά του, επειδή η γενικότερη συμπεριφορά του αντιτίθενται στην άκρως συντηρητική ιδεολογία της;


Και όλα αυτά ενώ πριν από δέκα μέρες η Ιρλανδία πήρε σειρά μετά από ΗΠΑ και Ιταλία με χιλιάδες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση σε καθολικά σχολεία. Το τραγικό είναι ότι οι ανώτεροι της εκκλησίας τα γνωρίζανε και εκεί και απλά τα απέκρυπταν. Αν πιανόταν ο παιδεραστής παπάς, έπαιρνε μετάθεση και συνέχιζε το ‘θεάρεστο έργο’ του σε άλλη ενορία.

Κρίμα γιατί σπιλώνουν τζάμπα το όνομα της καθολικής εκκλησίας που μέχρι σήμερα είχε χίλια χρόνια επιτυχίες. Σταυροφορίες, ιερή εξέταση, αγάπη για την επιστήμη (‘κι όμως γυρίζει’ του Γαλιλαίου), διπλωματία με ιερούς σκοπούς, σφαγές, εξορκισμοί, έλλειψη λογοκρισίας (Dan Brown κτλ.), σεβασμός στην προσωπική επιλογή (εκτρώσεις, προφυλακτικό), πλήρης διαχωρισμός με την κρατική εξουσία (είναι οι ίδιοι κράτος).

Υ.Γ.1 Ευτυχώς στην ορθοδοξία ‘μας’ δεν έχει τίποτα από αυτά… Άγιοι άνθρωποι… Ίλιον φαεινότερον…

Υ.Γ.2 Επειδή η προπαγάνδα έχει και τα όριά της, παίρνω και την αφορμή για να τονίσω ότι το ‘Πίστευε και μη ερεύνα’, είναι όπως ακριβώς ακούγεται. ΧΩΡΙΣ κόμμα και άλλες μαλακίες. Το πλήρες κείμενο που το συμπεριλαμβάνει (ένας ύμνος της … ελευθερίας σκέψης του ανθρώπου κυρίως στα θρησκευτικά ζητήματα) είναι του Θεόδοτου Άγκυρας και βρίσκεται στα πρακτικά της Γ’ οικουμενικής συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου