Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

MARY AND MAX (2009)




Ψυχολογικό animation από την Αυστραλία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Εξετάζει τη σχέση διά αλληλογραφίας μιας μοναχικής 8χρονης με ένα ψυχικά άρρωστο 46χρονο στη Νέα Υόρκη. Καταπληκτικό animation που εναλλάσσεται ως τεχνοτροπία και παίζει με τα χρώματα που αντικατοπτρίζουν ψυχολογικές καταστάσεις. Βγάζει γέλιο αν και κυρίως προκαλεί τη σκέψη καθώς απλοϊκά σχεδόν περιγράφει την πολυπλοκότητα της ψυχολογίας. Ταινία – ωδή στη διαφορετικότητα την οποία δεν αποδεχόμαστε γιατί δεν την κατανοούμε. Η χρονιά είναι ακόμα στην αρχή της αλλά όσο ο Burton βγάζει μαλακίες και τα mainstream animations έχουν στόχο την ευκολόπεπτη διασκέδαση και τον εντυπωσιασμό μέσω 3D, αυτή η ταινία θα είναι το πλέον φωτεινό παράδειγμα καλού animation που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Υ.Γ.1 Όταν 30 μόλις άτομα ‘αποφασίζουν’ να παίξουν με την αστυνομία το Σάββατο το βράδυ μπροστά στο ΑΠΘ, ΔΕΝ τους πνίγεις στα δακρυγόνα. Γιατί αυτοί φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες. Άρα τα δακρυγόνα 'ακυρώνονται', όπως οι ίδιοι έχετε παραδεχθεί. Αντίθετα οι πολίτες το Σάββατο δεν βγαίνουν με μάσκες. Και η πόλη είναι γεμάτη κόσμο, έχει και φεστιβάλ κινηματογράφου. Και φυσάει προς το κέντρο. Και μεταφέρει το δακρυγόνο προς το κέντρο. Και το βλέπετε που πάει, φαίνεται. Από το ΑΠΘ ως την Αριστοτέλους έφτασε. Άσχετος κόσμος ξερνούσε. Αυτό όλο είναι μια απλή εισαγωγή με μικρές κατανοητές προτάσεις σε βασικές αρχές της επιστήμης των αέριων μαζών. Δοκιμάστε την μπας και αποβάλλετε τη φυτρωμένη στο κεφάλι σας μαλακία με τα δακρυγόνα, που φροντίζετε να ανάγετε σε επιστήμη με κάθε παρόμοια αφορμή. Εκτός αν σκοπός ήταν να ‘φοβίσετε’ την πόλη εν όψει Δεκέμβρη, διαφημίζοντας τα νέα πολύ δυνατότερα ‘εργαλεία της δουλειάς σας’…

Υ.Γ.2 Και κάτι ακόμα μιας και ο Δεκέμβρης πλησιάζει. Πριν αρχίσουν όλοι να μιλούν για ελληνικά φαινόμενα, πρέπει να καταλάβουμε γρήγορα ότι κάτι συμβαίνει πανευρωπαϊκά (τουλάχιστον). Το βράδυ της Παρασκευής βίαια επεισόδια έγιναν στο Άντερλεχτ, στα προάστια των Βρυξελλών. Τμήμα της αστυνομίας, το οποίο ήταν άδειο την ώρα των ταραχών, πυρπολήθηκε με μολότοφ και ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον 6 οχήματα. Οι ταραχές ξέσπασαν μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για κακομεταχείριση κρατουμένων σε γειτονική φυλακή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές διαπίστωσαν "υποκίνηση στο μίσος". Τα επεισόδια αυτά ήταν έργο "επαγγελματιών ταραχοποιών, που έχουν εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων και που εκπαιδεύουν νεαρούς εφήβους", δήλωσε αντιδήμαρχος σημειώνοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι όλο και πιο συχνό. Το παραθέτω (για την ώρα) ασχολίαστο και θα επανέλθω….

3 σχόλια:

  1. Μίλτο μου,η επόμενη επανάσταση θα είανι ανέμακτη,αυτό είναι πιστεύω που τρελαίνει τους τσομπάνιδες που προσπαθούν να μαντρώσουν τον κοσμάκη με στόλη η χωρίς και να τον κάνουν να κοπανιέται.Εκτώς αν μας πνίξει κανα τσουνάμι...Ωραία η επιλογή της ταινίας.Πάρε τα bravo σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναίμακτη ε?? Μμμμμ.... Οι αναίμακτες επαναστάσεις όπου έγιναν, γιατί υπήρξαν, προυπόθεταν αίμα αλλού γεωγραφικά. Ασε που μιντιακά πλέον δεν θα πουλούσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επαναστάσεις δεν γίνονται για να πουλήσουν μιντιακά νεόκοπε Κουτσογιαννόπουλε...
    Επίσης η ιστορία, παρά τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου, δεν επαναλαμβάνεται!
    Keep walking...

    ΑπάντησηΔιαγραφή